Nieciekawy błąd aplikacji

Nieciekawy błąd aplikacji

Czy chciałbyś zobaczyć Twój profil tak, jak widzi go Twój znajomy? Takie funkcje już istnieją i znajdują się w „Konto”->”Ustawienia prywatności”->”Informacje profile”. Nie byłoby nic dziwnego gdyby nie fakt, że właśnie na stronie „Informacje profilowe” możesz podglądać nie tylko widok swojego profilu, ale również rozmowy swoich przyjaciół czy też ich wiadomości.

W skrócie

Facebook umożliwia podglądanie profilu tak, jak widzi go znajomy, co stwarza ryzyko naruszenia prywatności. Na stronie "Informacje profilowe" można nie tylko przeglądać swój profil, ale także rozmowy i wiadomości przyjaciół. W odpowiedzi na te zagrożenia, Facebook tymczasowo wyłączył czat, jednak problem został już rozwiązany.

Do tego dodawać / ignorować nowych przyjaciół, co w rękach złych ludzi mogłoby przynieść czasami bardzo negatywne skutki. Dlatego też Facebook w godzinach popołudniowych wyłączył w całym serwisie chat. Można to było zauważyć, ponieważ czat wyłączony (czy też niedziałający) jest oznaczony czarnym wykrzyknikiem. Jednak teraz jest już wszystko naprawione i działa poprawnie, czego stwierdzić w 100% nie możemy. Poniżej krótki filmików na którym uwieczniona jest dziura w Facebooku.

Po artykule

Justyna Mądro
Justyna Mądro

Były pracownik na stanowisku Marketing Manager w agencji DevaGroup. Interesuje się szeroko pojętym digital marketingiem, ze szczególnym uwzględnieniem reklam Facebook Ads. Prywatnie jest kolekcjonerką płyt winylowych i miłośniczką reportaży. Aktualnie: Menedżer ds. marketingu e-commerce w Multibrand Decofire.pl.

Pogłębij wiedzę z Marketing

Filar wiedzy

Warto przeczytać w temacie Marketing