W skrócie
Złośliwa aplikacja "SEE VVHO HAS VIEVVED YOU" na Facebooku wykorzystuje naiwność użytkowników, aby rozprzestrzeniać się w sieci. Aplikacja zdobyła już ponad 40 tysięcy użytkowników, a liczba ta rośnie o tysiąc na minutę. Jej działanie polega na namawianiu do wklejania kodu javascript w pasku URL, co prowadzi do niechcianego wysyłania zaproszeń do znajomych. Aby uniknąć zagrożeń, należy unikać wklejania jakichkolwiek kodów oraz być czujnym na potencjalnie szkodliwe aplikacje.
W tym artykule:
Zyskaj klientów dzięki precyzyjnemu targetowaniu
Jak to działa?
1) Akceptujesz sugestię przyjaciół
2) Strona namawia Cię do użycia kodu javascript , a dokładniej wklejenia go do paska URL strony i wciśnięcia klawisza ENTER
3) Wyskakuje okienko w którym należy wskazać przyjaciół, których chcesz zaprosić. Jeśli wciśniesz NONE lub CANCEL to Twoim przyjaciołom zostanie wysłane zaproszenie do tej aplikacji. Jeśli nie wciśniesz czegokolwiek wystarczająco szybko, to Twoi znajomi będą otrzymywać ciągle zaproszenia.
4) Ostatni ekran aplikacji jest najbardziej szkodliwy „Would tou like to share with your friends?”. Nawet jeśli wciśniesz NO i tak każdy przyjaciel otrzyma zaproszenie.
Nasze rady w tego typu przypadkach.
1. Po pierwsze i najważniejsze, NIE WKLEJACIE ŻADNYCH RZECZY DO SWOJEGO PASKA URL, a w szczególności jakiegoś programistycznego kodu.
2. Starajcie zorientować się w porę, że dana aplikacja ma na celu szkodzić użytkownikom.
Po artykule
Pogłębij wiedzę z Marketing

User Experience (UX) i CRO w e-commerce – jak poprawić konwersję dzięki UX
Sklepy e-commerce konkurują ze sobą o uwagę klienta nie tylko reklamą, asortymentem, czy cenami. Równie ważnym czynnikiem, który wpływa na zakupy (ich wielkość i...







